IV. Magyar Sajtmustra

posted in: Egyéb | 0

Hagyomány, Kreativitás, Innováció

  1. Sajtmustra Óbarok-Nagyegyháza

 

  1. szeptember 30-án tartották meg a már hagyományosnak mondható Országos Sajtmustrát, kézműves termékek vásárával, Guinness­rekordos vajköpüléssel, szakmai nappal és versennyel a nagyegyházai Hangistállóban.

1

A konferenciát a Földművelésügyi Minisztérium képviseletében Tóth Katalin, a nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, hogy az immáron negyedik alkalommal megrendezett program célja, hogy a kapcsolatokat szélesebbre tárja a sajt- és tejtermékkészítő manufaktúrák és vállalkozások között.

A köszöntő után szakmai konferencia következett – a meghirdetett  program szerint.

Először Franciaországból érkezett sajtmesterek beszéltek az érlelő kultúrákról. Sajtok érleléséről tartott előadást Roland Perrin sajtkészítő mester. Majd a hasznos baktériumok és gombák szerepéről és jelentőségéről a sajtok érlelésében, Lionel Guerin sajtkészítő mester tanácsait halhatta az érdeklődő közönség.

Rövid kávészünetet követően a tejágazat szakemberei tartottak előadást.

A tejágazat jelenlegi helyzetéről Harcz Zoltán (Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács),
A tej útja a Nagyküküllő Mezőgazdasági Szövetkezetben, Szávuly Attila kereskedelmi vezető,

A kistermelői rendelet jelentőségéről pedig Laszlovszky Gábor, főosztályvezető (FM) tartott egy rövid

előadást.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az ebéd utáni előadások sorát Debreczeny Balázs, a Foodhub.hu Termelői Agrár Szolgáltató Nonprofit Zrt. képviselője folytatta, aki bemutatta az “Európai Innovációs Partnerség – EIP-Agri” keretében megvalósuló innovációs központjuk tervezett szolgáltatásait. A projekt keretében hatékony, innovatív értékesítési módszertanok alkalmazása mellett, nagy hangsúlyt kapnak a termelői termékek minőségbiztosítása, csomagolása, nyomon követhetősége, mellyel a kis és közepes termelők versenyképessége jelentősen növekedhet. A Foodhub.hu célja, hogy  a fővárosban élők számára könnyedén hozzáférhetővé tegye, az egészséges, jó minőségű élelmiszereket, és hogy a kiskereskedelmi és vendéglátó egységek is friss alapanyagokhoz jussanak, az online vásárlás és a házhoz szállítás előnyeit kihasználva. Ez a csomagolási-logisztikai-értékesítési szolgáltatás olyan újszerű megoldásokat tartalmaz majd, melyek hatósági megfeleltetése komoly kihívást jelent az ötletgazdák számára. A közel másfél éve előkészítés alatt lévő rendszer bemutatását követően az előadás kitért a termelők számára elérhető pályázati lehetőségekre, és csatlakozásra hívta fel az elhivatott, konkrét jövőképpel rendelkező együttműködést kereső termelőket. A délután folyamán még további két előadást halhattak a jelenlévők. Konrád Istvánné, Kistermelői és kézműves termékek helyi termelői piacra juttatásának feltételeiről, és a Székely Sajtkészítők Kézműves Egyesületének bemutatkozását.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA