Debreczeny Balázs
ötlet, projektgazda, Foodhub.hu Nonprofit Zrt
Balázs multinacionális FMCG vállalatok termékeinek piaci bevezetésével és pozicionálásával foglalkozott az elmúlt 12 évben. A GS1 nemzetközi szabványszervezet tréning és marketing menedzsereként a termékjelölés, nyomon követés, logisztikai rendszerek legújabb trendjeit és gyakorlati alkalmazásuk lehetőségeit ismertette meg magyar piac vezető és feltörekvő cégek vezetőivel. Sokrétű tudásában a Magyar Telekom is fantáziát látott, mikor az innovációs üzletág szakértőjének kérték fel. A Tesco Online indulásánál is segédkezett az angol Brandbank színeiben, akik a világon egyedülálló know-how-al rendelkeznek a minőségi digitális termékadatok előállításában. 2014-ben barátjával Balázzsal indították startup vállalkozásukat az AzÉnPiacom.hu -virtuális kistermelői piacot. A termelőkkel/fogyasztókkal folytatott napi egyeztetések és nehézségek felismerése hívta életre a Foodhub.hu-t... Tel:+36/30/7771938
Dr.Jónász Gerda
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
Gerda, környezetpolitikából doktorált a Közép-európai Egyetemen. A spanyolországi Valenciában kutatta a térség ökológiai kistermelői illetve környezetük közti együttműködésekben rejlő lehetőségeket, valamint az azokat akadályozó körülményeket. Ezt követően idehaza az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet posztdoktori kutatójaként a magyar ökológiai gazdálkodási szektoron belüli termelői együttműködéssel kapcsolatos tapasztalatait térképezte fel. Ez utóbbi kutatást az a felismerés ihlette, miszerint a termékpályák együttműködési indexét növelve, az azt ellátó termelői szektor általános teljesítménye javul, csökkentve a szereplők vonatkozó költségeit (Stolze et al. 2007). A hazai élelmiszerláncok fejlesztésért felelős szervezetekkel kapcsolatos elvárások közé tartozik a hazai kistermelők helyzetbehozása, támogatásuk egy hatékonyabb láncolathoz való kapcsolódásukban. A FoodHub projektben Gerda szerepe a szektor szereplőinek tapasztalatainak, hozzáállásának és várakozásainak megismerése, a közösségi vállalkozóvá válás folyamatának elősegítése érdekében.
Szabadkai Andrea
Kisléptékű Termékelőállítók Országos Érdekképviseletének Egyesülete
Andrea a Kisléptékű Termék előállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképvise­letének Egyesületének elnöke. 2009-től a kistermelők érdekképviseletének civil összefogását koordinálja. Két évig a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, vidéki örökség szakosztály elnökségi tagja volt. Részleteiben vizsgálja a kistermelői, őstermelői, helyi piac, ezek adózásának szabályait hazai és Uniós szinten is. Kezdeményezője, és szakmai segítője a hagyomány és rugalmasság elvein is életképes magánlakóházi, kistermelői Jó Higiéniai Gyakorlat létrejöttének. Közreműködik a közös értékesítési pont nemzetközi jó gyakorlat jövőbeni hazai adaptálásában. Rendszeresen kérik fel előadásokra a helyi termékekről, piacokról, diverzifikációról, vendégasztal szolgáltatásról, közétkeztetésről, és a kistermelői, turisztikai jogi megfelelésről. Közreműködött a szociális farm szolgáltatás, valamint a térségi helyi élelmiszerrendszereket feltáró, és fejlesztést előkészítő szakmai tanulmányok elkészültében. 2016-óta a Szociális Farm Szövetség elnökségi tagja is.